Zdravljenje parodontalne bolezni

Zaradi prisotnosti bakterij v zobnih oblogah in drugih dejavnikov (npr. starost, spol, genetika) lahko privede do parodontalne bolezni – vnetja podpornih tkiv zoba. Gre za najpogostejšo obliko bolezni obzobnih tkiv, ki praviloma poteka počasi in ima vpliv na celotno zdravje pacienta (pojavnost srčne in možganske kapi, povečanje vnetnih proteinov, pljučnice, zapleti pri sladkorni bolezni, prezgodnji porod).

Vneta dlesen se ob zobu umakne in v tako nastalem žepu je omogočena rast in razmnoževanje bakterij. Nadaljnji vnetni procesi lahko privedejo do razgradnje podpornih tkiv zoba, vključno s kostjo, kar v končni fazi privede do izgube zoba. Znaki parodontalne bolezni so krvavitev pri ščetkanju, povečana majavost zob, umik dlesni, neprijeten zadah in iztekanje gnoja ob dlesni.

Napredovala oblika parodontalne bolezni se zdravi kirurško s t.i. reženjsko operacijo, ki se jo opravi po higienski fazi. Reženjska operacija se opravi v lokalni anesteziji, odlušči se del dlesni, da se prikažejo korenine prizadetih zob in se nato odstrani spremenjeno vnetno tkivo. Rana se zašije in šivi se odstranijo čez teden dni. Po operaciji so potrebne redne kontrole in higienske faze pri zobozdravniki ali ustnem higieniku.

Kontaktni obrazec

Pričakujemo Vas v naši zobozdravstveni ordinaciji. Pokličite nas ali pa nas kontaktirajte preko spodnjega obrazca.
Pošljite povpraševanje